Desmuntant l’annex suposadament social de la Resolució de Junts pel Si i la CUP

TÍTOL ALTERNATIU: Com el Nadal s’avança a 9 de novembre amb un paper que és fum, fum, fum.

Suposo que ja deu ser poca gent la que no sàpiga que ahir, al Parlament, es va aprovar una resolució de Junts pel Si i la CUP per a iniciar el “procés de desconnexió” de Catalunya respecte d’Espanya. Curiosament, després que CatSíQueEsPot vam presentar proposta alternativa amb clara prioritat per resoldre l’emergència social, Junts pel Si i la CUP van registrar una auto-esmena (cosa poc habitual al Parlament) afegint un annex suposadament social a la seva resolució.

Podeu consultar la resolució complerta aprovada, amb l’annex inclòs, en aquest ENLLAÇ 

Suposo que haureu vist i sentit a tots els mitjans de comunicació que aquest annex és un text d’alt contingut i compromís social. Doncs el que us deia a l’inici d’aquest post: fum, fum, fum.

Intentaré desmuntar-vos en aquest post, punt a punt, el que diu o significa realment el famós annex:

Punts 1 i 2 – pobresa energètica i habitatge.

Bàsicament parlen de desplegar la llei 24/2015 aprovada el juliol passat (ILP promoguda per PAH i aliança contra la pobresa energètica). Crec que poc (massa poc) contundent si bàsicament us dic que escriure, com a compromís, que faràs allò que estàs obligat a fer com a Govern (desplegar una llei) és un compromís ben tou… Per tant, FUM.

Punt 3 – salut. Només es comprometen a dues coses:

  • Acabar amb l’exclusió sanitària. O sigui, no complir Reial Decret Llei del PP de 2012. Això els ho demanen des de 2012 les entitats del sector (coordinades a la plataforma LaPASUCAT), i el Síndic, i la Taula del Tercer Sector Social… i els diputats/des d’ICV-EUiA des del Parlament:

el febrer de 2014 es va aprovar en Moció al Ple del Parlament que calia refer la instrucció del CatSalut sobre aquest          tema per a garantir de debò a Catalunya l’eliminació de l’exclusió sanitària

Davant el no compliment, a principis de 2015 registràvem una proposició de llei per a garantir-ho per llei catalana (però sobretot, per forçar el Govern a actuar i complir) A l’abril aconseguíem que la proposició de llei superés el debat de totalitat. Durant la tramitació de la llei (que ciu va ralentitzar) finalment el Govern va actuar. I el juliol s’aprovava una nova instrucció sobre el tema, pactada amb les entitats del sector, per a resoldre els casos encara existents d’exclusió sanitària a Catalunya

Per tant, es comprometen a complir una instrucció ja aprovada pel Govern el juliol passat (un any i mig més tard que el Parlament via moció ICV-EUiA va aprovar instar-los a fer-ho), que va en la mateixa línia que instruccions o decrets d’altres governs autonòmics espanyols que tampoc estan complint el reial decret llei del PP de 2012. O sigui, FUM.

  • No realitzar nous concursos per la gestió de CAPs. Tema que ha estat aprovat en diverses mocions i resolucions al Parlament durant el darrer any. I no afegeixen res de nou, perquè no expliquen com ho faran. O sigui, FUM.

 Punt 4- Educació.

Només parlen de no complir la Llei Wert. Però no és cert: ja s’està complint parcialment amb les proves a 3er de primària. Aquí s’explica breument

I recordo que en cap moment la Rigau ni ningú de CDC s’han mostrat contraris a l’ensenyament de religió que també imposa la llei Wert…

No l’aplicaran en cap aspecte de la llei? Tirarà enrere la Rigau les proves a 3er de primària? I què passa amb beques menjador, amb concerts a escoles d’el.lit que segreguen, amb necessitat d’inversió en noves escoles, amb la retallada brutal feta a elements d’escola inclusiva… I amb els preus dels estudis universitaris! D’això no diuen res?  Més FUM.

Punt 5 – Garantia de les llibertats públiques.

Totalment d’acord. Tots ens oposem a la llei mordassa del PP. Però mentrestant, el Govern de la Generalitat manté acusacions contra sindicalistes per vagues generals a Catalunya. FUM (i ben negre…)

Punt 6 – Administracions locals

Dir això i no dir res sobre la necessitat de fer llei de governs locals catalana i llei de finances locals, complint així el que diu l’Estatut de Catalunya, és no dir res.

Clar, que la si la llei de governs locals que volen fer és com la que ja va proposar el Govern de CiU el mandat passat… que era com la LRSAL (llei del PP que intenta escanyar competències locals) però en català, millor que no diguin res!

Potser també cal recordar-los que qui ha ofegat financerament els ajuntaments els darrers 5 anys ha estat la Generalitat governada per Artur Mas, amb retallada d’un 20% dels recursos del Fons de Cooperació Local destinats als ajuntaments des de 2010 i un 73% dels fons del PUOSC (pla per a inversions des del món local) des de 2012. I incomplint els convenis amb el món local sobre finançament d’escoles bressol, escoles de música i d’art …

O sigui que parlar de “donar eines als ajuntaments per complir amb les seves competències”… fa molt de tuf a FUM

Punt 7 – persones refugiades 

((afegit a posteriori gràcies a la Gaby Poblet))

Hipocresia absoluta. Només cal preguntar a les entitats catalanes (xarxa asil.cat) que venen reclamant al govern des de fa dos anys el desplegament del “pla de protecció Internacional” i la dotació pressupostaria per a poder atendre les necessitats de les persones refugiades que ja són a Catalunya. Es calcula que són centenars de famílies d’Ucraïna, Siria i països africans, potencials sol.licitants d’asil, que estan desprotegides i al carrer. I això sí que és competència de la Generalitat.

O sigui FUM, i del negre!!!

Punt 8 – avortament

És d’un cinisme brutal. Parlen de garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs segons llei d’igualtat catalana. I la llei d’igualtat catalana (per exigència del grup de CiU) el garanteix “segons normativa vigent”. La normativa vigent és la llei espanyola, que és orgànica.

O sigui, FUM. No s’estan comprometent a res de nou. I si realment volguessin deixar clar que hi haurà marc legal propi, que es comprometin a fer llei de salut sexual i reproductiva catalana (cosa que ja es va treballar en un grup de treball específic la legislatura passada i va quedar aturat)

I punt 9 – pla de xoc social i revisió de la gestió del deute.

Només parla de la gestió del deute. I de destinar aquests fons a un pla de xoc social. Quant al tema deute, no hi entenc prou per opinar. Però de pla de xoc social, només hi ha el títol. No detallen quines són les prioritats d’aquest pla.

Crec que cal dir amb contundència que no hi ha pla de xoc social creïble en el moment que estem vivint i que realment plantegi acabar amb la pobresa extrema si no inclou com a prioritat ineludible la Renda Garantida de Ciutadania. I en tot el document no en diuen res.

Si heu arribat fins aquí i encara creieu que l’Annex de la resolució realment és revolucionària i social, doncs bon vent i barca nova.  A mi, com veieu, amb informació extra que em dóna el fet de ser (i haver estat) diputada, només em fa sentir campanes i olor a torró:  FUM, FUM, FUM!!

6 thoughts on “Desmuntant l’annex suposadament social de la Resolució de Junts pel Si i la CUP

  1. Excuses per justificar una postura covarda: passi el que passi, històricament sou titelles i submisos a l’ordre establert [uns good guys]. La vostra “revolta” mai passa de verbal i estètica, de pa sucat amb oli, com ja va passar a la Transició.

    • No son excuses, és explicació. Però gràcies pel comentari. Sempre és agradable saber que la gent d’ERC encara llegiu textos fets pels que seguim a l’esquerra, ni que sigui per criticar-nos. Salut!

  2. El que més em sobta de tot plegat no és que dongueu la esquena als vostres votants progressistes i d’esquerres, als que no estàn “por la unidad de españa”, als que estàn a favor de la independència i als que estàn a favor d’una república catalana des d’on es podria fer un referèndum vinculant i amb garanties. El que més em sobta de tot plegat es que us cregueu les vostres excuses/mentides.

  3. El que més em sobta de tot plegat no és que dongueu la esquena als vostres votants que no estàn “por la unidad de españa”, els que estàn a favor de la independència o d’una república catalana des d’on es podria fer un referèndum vinculant i amb garanties. El que més em sobta és que us cregueu les vostres excuses/mentides.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s